Haber

Türkiye’de çocuk işçi sayısı her geçen yıl artmaya devam ediyor!

Türkiye’de çocuk personel sayısı her geçen yıl artmaya devam ediyor!

Dünyada ve Türkiye’de çocuk personel sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. 2022 verilerine göre nüfusun yüzde 26,5’inin çocuk olduğu Türkiye’de çalışan çocukların oranı yüzde 18,7. Yaşamı Destekleme Derneği, nerede doğdukları, kim oldukları, cinsiyetleri, dinleri ve etnik kökenleri ne olursa olsun tüm çocukların haklarını korur. Özellikle çocuk işçiliğine karşı çocukların haklarına erişimini sağlamak için çalışmalar yapan Yaşam Destek, 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nde çözüm önerilerini gündeme getirdi.

 

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre çocuk nüfusta kız ve erkek çocukların oranları birbirine yakındır. Geçen yıl 15-17 yaş arası çocukların işgücüne katılımı bu yıla göre arttı. Ayrıca 0-5 yaş grubunda okullaşma oranının düştüğü görülmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2022 yılı faaliyet raporunda 15-17 yaş arası çalışan çocuk sayısının her geçen yıl arttığı kaydedildi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 verilerine göre nüfusun yüzde 26,5’inin çocuk olduğu Türkiye’de çalışan çocuk oranı yüzde 18,7. Araştırmalar, çocukluklarını yaşamak yerine çalışmak zorunda kalan çocukların eğitimden koptuğunu gösteriyor. Bu da yetişkinliğe adım attıklarında nitelikli iş seçeneklerinin azalmasına ve yaşam kalitelerinin düşmesine neden oluyor.

 

Türkiye’de ekonomik sıkıntılar nedeniyle pek çok çocuk okulu bırakmak zorunda kalıyor.

Ekonomik sorunlar nedeniyle çocuğun en temel hakkı olan eğitim hakkı elinden alınıyor. Çocuklar okula gitmeleri gereken yaştadır ve çocuk işçi olarak hayatlarını sürdürmek zorunda kalmaktadırlar. Milli Eğitim Bakanlığı İstatistiklerine göre 5-17 yaş arası 1 milyon 201 bin çocuk okula kayıtlı değil. Çocukların eğitim dışında kalmasının temel nedenlerinden biri ekonomik sorunlardı.

 

Yaşamı Destekleme Derneği çocuk işçiliğine karşı mücadele ediyor!

Yaşamı Destekleme Derneği, çocuk işçiliği sorununa dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla birçok proje yürütüyor. Çocuk personelle mücadelede toplumsal duyarlılığın oluşturulması ve çocukların eğitim haklarının savunulması amacıyla çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Dernek, çocuklara yönelik sosyal savunma faaliyetleri kapsamında, çalıştıkları için okula gidemeyen çocuklara destek veriyor; Eğitime kaydolmayı ve kalıcılığı destekler. Ayrıca düzenlenen bağış kampanyalarıyla daha fazla çocuğun eğitim hakkına erişmesine ve yoksulluk döngüsünden çıkmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.

 

Hayata Dayanak Derneği çocuk işçiliği sorununa birçok çözüm sunuyor.

Öngörülere göre önleme stratejileri geliştirilmediği takdirde artan yoksulluk ve kırılganlık nedeniyle çalışan çocukların sayısı artmaya devam edecek. Yaşamı Destekleme Derneği’nin

Sahadaki araştırmaları, çocuk işçiliğine karşı kapsamlı sosyal koruma temelleri oluşturmanın ve kalkınmanın itici gücü olarak sosyal koruma sistemlerine yatırım yapmanın değerini bir kez daha ortaya koyuyor. Çocukların en temel haklarına erişebilmeleri için kamu kurum ve kuruluşlarının yeterli bir denetim sisteminin yanı sıra çocukların fırsat ve kapasitelerini artıracak çok bölümlü ve kapsamlı projelere ihtiyaçları vardır. Bu bağlamda kamu, özel ve sivil inisiyatiflerin birlikte hareket etmesi, kurumsal ve bireysel sorumlulukların çocukların yüksek yararı dikkate alınarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Çocuklara yönelik program ve projelere çocukların yanı sıra bakıcıların da dahil edilmesi büyük değer taşıyor. Bir diğer kalıcı çözüm önerisi ise, hane halkının geçim koşullarının iyileştirilmesinde yetişkinleri insana yakışır işler yapmaya teşvik ederek ailelerin hane gelirine katkıda bulunmak için çocuklara bağımlı kalmamalarını sağlamaktır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu