Ekonomi

IMO’dan riskli binalara yönelik çağrıyı güçlendiriyor

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından evini deprem testinden geçirmek isteyenler, İnşaat Mühendisleri Odası ve belediyelere başvuruyor.

IMO Yürütme Konseyi Başkanı Taner Yüzgeç, konutlarda beyin sarsıntısı riskine yönelik testler hakkında bilgi verdi.

Bina güçlendirme çalışmalarının en gerçekçi sonucu verdiğini belirten Yüzgeç, riskli binaların yüksek şiddetli depremlerde büyük can kayıplarına neden olan en değerli unsurlardan biri olduğunu belirtti.

Yüzgeç, “Gözlemlerimize göre, son depremlerde güçlendirme çalışmalarının performansının iyi olduğunu, bazılarının hasar görmesine rağmen, takviyeli binaların çoğunun hasarsız olduğunu ve tadilatlara devam edebileceklerini gördük” dedi. terimleri kullandı.

Ev sahiplerini önce gördükleri ve içinde yaşadıkları riskleri veya riskleri belirlemeleri konusunda uyaran Yüzgeç, bodrumdan çatıya kadar yapının taşıyıcı elemanları ve kolonlarının yanı sıra kirişlerini de gözlemlemeyi teklif etti.

Eski binalarda en sık görülen sorunun korozyon olduğunun altını çizen Yüzgeç, bina risklerinin ön değerlendirme testlerine ilişkin şunları söyledi:

“Korozyon demirin paslanmasıdır. İhmal bir yapının zarar görmesindeki en değerli etkenlerden biridir. Zamanla binalardaki su kaçakları dışarıdan betona nüfuz ederek korozyona neden olur. Birçok yüzeyde meydana gelen deformasyonlardır. betonun ‘dış kabuğu’ dediğimiz faktörü patlatan tesisatların su sızdırması nedeniyle yıllarca, “Bu riskler görüldüğü takdirde vatandaşlarımız belediyelere veya odalarımıza başvurarak ekspertiz talebinde bulunabilirler. Bunlar bir ön değerlendirme içindir. Bu ön değerlendirme, yapının içerdiği riskleri belirleyen bir çalışmadır.”

“Güçlendirme, yıkıp yeniden yapmaktan daha az maliyetlidir”

Ön değerlendirmelerin ardından riskli görülen binalar için performans analizi yapılması gerektiğini anlatan Yüzgeç, bunun için binalardan büyük miktarda çekirdek alındığını, gerekli demir donatıların belirlendiğini, yapı elemanları ve binanın boyutları yeniden tasarlandı.

Bu çalışmalarla binanın riskinin ve güçlendirilmesi gereken yerlerin raporlandığına işaret eden Yüzgeç, “Çok maliyetli bir sonuç çıkacaksa yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor, izlenecek prosedür olarak bunu öneriyoruz. ” terimleri kullandı.

Güçlendirmenin maliyetinin yıkıp yeniden yapmaktan daha düşük olduğuna işaret eden Yüzgeç, “Ülke imkanları düşünüldüğünde güçlendirme ideal bir çözüm ama uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekiyor” dedi. söz konusu.

Yüzgeç, afetlerin önüne geçebilmek için mühendisliğe güvenmek gerektiğine vurgu yaparak, inşaatların kar-zarar odaklı yapılmaması gerektiğini söyledi.

Mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin geri plana itilmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Yüzgeç, müteahhitlerin kar maksimizasyonunda mühendislik hizmetlerini sorun olarak gördüklerini ancak bu hizmetlerin inşaat maliyetlerine çok az yansıdığını sözlerine ekledi.

haberalucra.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu