Avrupa ülkeleri yönünü Gaziantepli ayakkabıcılara çevirdi
Avrupa ülkeleri yönünü Gaziantepli ayakkabıcılara çevirdi
-Rusya-Ukrayna savaşı en çok ayakkabı bölümüne yaradı
Gaziantep, 1.200 ayakkabı, 400 terlik atölyesi ve 80 bin çalışanı ile 45 ülkeye ihracat yapıyor.
GAZİANTEP – Gaziantep 1.200 ayakkabı, 400 terlik atölyesi ve 80 bin çalışanı ile 45 ülkeye ihracat yaparak şehre katma değer katmaktadır. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle birçok Avrupa ülkesi ayakkabı ihtiyacını Gaziantep’teki üreticilerden karşılamaya başladı.
İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en büyük ayakkabı üretiminin yapıldığı Gaziantep’te üreticiler, yaptıkları ihracatlarla şehre değer katıyor. 80 bin çalışana ulaşan sektör, büyük bir istihdamın kapısını aralıyor. Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, ilk kez 25 firmanın doğrudan Afrika’ya mal sattığını ve 16 firmanın Afrika’da kendi yatırımlarına başladığını söyledi. Rusya-Ukrayna savaşının kendilerine yeni fırsatlar açtığını belirten İnce, birçok Avrupa ülkesinin kendilerine yöneldiğinin altını çizdi.
“Hedefimiz Avrupa’da kalıcı olmak”
Gaziantep Kunduracılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, hedeflerinin Avrupa pazarında kalıcı olmak olduğunu söyledi. “Her türlü olumsuzluğa rağmen üretmeye devam ediyoruz. Gaziantep ayakkabıcılar kendilerine pazar bularak Türkiye’ye katma değer sağlıyorlar. Ve bu ayrımı büyütmeye devam ediyorlar.”
“Gümrük fonlarının sayısı yeni fiyatlara getirilmeli”
İnce Gümrük fonlarının bugünkü değerlere getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “İthalatın engellenmesi için Ticaret Bakanından özel talebimiz, gümrük sandıklarının sayısının şu anki seviyeye getirilmesidir. Ayakkabıya özel çok fazla gümrük açılmasını ve fonların artırılmasını istiyoruz.”
“1.200 ayakkabı, 400 terlik atölyesi ve 80 bin çalışanımızla 45 ülkeye ihracat yapıyoruz”
Yaklaşık 45 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten İnce, “Gaziantep olarak bin 200 ayakkabı üreticisi, 400 terlik üreticisi ve 80 bin çalışanı ile yaklaşık 45 ülkeye ayakkabı ve terlik ihraç etmenin gururunu yaşıyoruz.”
“Rus-Ukrayna savaşı Avrupa ülkelerini bize yöneltti”
Rusya-Ukrayna savaşının kendilerine daha geniş bir alan açtığını belirterek, “Amerika, Afrika ve Avrupa ülkeleri en büyük pazarlarımız olacak. Pandemi bizim için büyük bir fırsat açtı. Çin’in kapanması sektörümüzün parlamasını sağladı. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa ülkelerinin tamamen Türkiye’ye yönelmesi ve Rusya’daki üreticilerin Türkiye’de ortak arayışları elimizi güçlendirdi. Tüm gücümüzle kapasitemizi artırmayı hedefliyoruz.”